Hoe doe je zelf bodemonderzoek?
Stel je voor je hebt een nieuw huis gekocht en de tuin bestaat uit een groot grasveld. Je wilt iets met je tuin, maar je wilt er wel zeker van zijn dat je nieuwe beplanting goed groeit. Dan is het belangrijk om eerst een bodemonderzoek te doen. Dit is gemakkelijk zelf te doen door bijvoorbeeld een monster af te nemen met een mechanische grondboor. Via verschillende testen is het mogelijk om de grondsoort en zuurgraad van je bodem te onderzoeken. Vooraf is het goed om te weten wat de drie meest voorkomende grondsoorten zijn. Deze zijn als volgt namelijk zand, leem en klei. Elke grondsoort heeft andere eigenschappen en daarom is het belangrijk om hier zo snel mogelijk achter te komen.
Stappen van bodemonderzoek
Bij het doen van een bodemonderzoek naar de grondsoort, zijn er een aantal stappen om te volgen. De eerste stap is het verzamelen van grondmonsters. Dit doe je door met bijvoorbeeld een mechanische grondboor uit verschillende plekken in de tuin grond te halen. De grond moet ongeveer op 15 tot 20 centimeter diepte worden verzameld. De volgende stap is de grond ontdoen van vervuiling. Met vervuiling wordt bedoeld dat zaken zoals stenen, onkruid en wortels uit de grond zijn verwijderd. Hierna vul je een potje met water en aarde, laat je het 24 indalen en meet je hoe dik de lagen zijn.
Hoe bepaal je de PH-waarde van de grond?
Een ander belangrijk deel van bodemonderzoek is de PH-waarde bepalen. Hierbij is het nogmaals belangrijk om meerdere grondmonsters te nemen en deze schoon te maken. Vervolgens moet je een reageerbuisje vullen met grond en daar gedestilleerd water aan toevoegen. Het gedestilleerde water is belangrijk omdat normaal water de test kan beïnvloeden. Aan het buisje voeg je ook nog een tabletje toe. Hierna verkleurt het water en kan je de PH-waarde aflezen. Ook dit is belangrijk bij het kiezen van je planten. Als de grond te zuur is kan je kalk toevoegen, maar dit vereist wel constant testen.