Het isoleren van woningen is de laatste tijd heel erg in. Spouwmuurisolatie is een van de meest toegepaste isolatiemaatregelen. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien deze vorm van isolatie een relatief goedkope klus is waardoor je al snel heel wat kunt gaan besparen!

Wat was de oorspronkelijke functie van de spouwmuur? 

Een spouwmuur bestaat uit 2 aan elkaar bevestigde muren met een tussenruimte die gevuld is met lucht. Dit zorgde voor een vochtwerende functie.

SpouwmuurisolatieWelke voordelen biedt spouwmuurisolatie? 

Een spouwmuur bestaat uit 2 delen muur die aan elkaar bevestigd zijn met ertussen een ruimte van zo’n 7 à 9 cm: een spouw. Een voordeel van zo’n spouwmuur is dat ze vochtwerend zijn. Een nadeel van zo’n muur is het feit dat de tussenliggende ruimte, die gevuld is met lucht, slechte isolerende eigenschappen heeft. Een woning met zo’n niet-geïsoleerde spouwmuren heeft dan ook te maken met warmteverliezen. Spouwmuurisolatie laten aanbrengen lost dit probleem op.

Hoe lang duurt het isoleren van de spouwmuur? 

Een spouwmuur isoleren gebeurt door kleine gaatjes te boren in de voegen van de buitenmuur. Hierdoor kan er dan isolatiemateriaal in de spouw gespoten worden. De geboorde gaatjes worden na de klus weer opgevuld. Aangezien er slechts enkele gaatjes geboord dienen te worden aan de buitenkant van de woninggevel, heb je nauwelijks met rommel te maken.

Deze klus kan door een professioneel isolatiebedrijf makkelijk op één enkele dag uitgevoerd worden. Door beroep te doen op een professioneel bedrijf voor spouwmuurisolatie, kun je er zeker van zijn dat alles op een professionele en veilige manier zal verlopen. Het is namelijk zo dat bepaalde isolatiematerialen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid bij een verkeerd gebruik ervan. Om die reden is het dan ook raadzaam om een specialist in te schakelen. Zo woon je aan het eind van de dag in een goed geïsoleerde woning en kun je er van op aan dat je volgende energiefacturen aanzienlijk omlaag zullen gaan.

SpouwmuurWelke materialen zijn geschikt om de spouwmuur te isoleren?

  • Glaswol: goede isolatie van warmte en vochtafwerend
  • Steenwol: goede isolatie van zowel warmte als geluid (beter dan steenwol)
  • Isolatiekorrels: gemaakt uit piepschuim, populair isolatiemateriaal
  • Polyurethaan(PUR) schuim: muren kunnen blijven ‘ademen’ dankzij de open structuur van dit polymeer

 

Wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is 

Wanneer je je woning nog beter wilt gaan isoleren, kan het zijn dat het isoleren van een spouwmuur niet mogelijk is omdat de muren hier ongeschikt voor zijn. Toch is het dan nog steeds mogelijk om de buitengevel van jouw woning beter te isoleren. De 2 alternatieve manieren voor gevelisolatie zijn: binnen- en buitenisolatie. Welke vorm je uiteindelijk ook kiest, het isoleren van je woning is in veel gevallen sowieso bevorderlijk voor het binnenklimaat in je huis. Laat een isolatiespecialist daarom vrijblijvend eens naar jouw woning kijken om zo de mogelijkheden in kaart te brengen.

Artikelen zijn allemaal klaar, paar plaatjes en mailen aan JG webmarketing. Geef ook aan welke sites reeds gebruikt zijn.